hond

cavia

SOPHIE WARD

VETERINAIRE NATUURGENEESKUNDE

 

Fytotherapie

De kruidengeneeskunde. Dieren in het wild leren dit instinctief, zij kiezen bij ongemak of ziekte de juiste kruiden uit de natuur. Mensen hebben dit van de dieren afgekeken, dieren zijn dus eigenlijk onze leermeester. Er word gewerkt via het 'contrario-principe', dit wil zeggen dat de behandeling tegenovergesteld is van de klacht. Bijvoorbeeld; een druk dier dat heel onrustig en wild is, word behandeld met rustgevende kruiden.
De leer van kruiden is al eeuwenoud, vroeger gebruikte mens en dier kruiden om zichzelf gezond te houden, die kennis is bewaard gebleven en uitgebreid in de loop der tijd.
Een kenmerk van fytotherapie; het volledige kruid, of een deel ervan word gebruikt, dus stam, blad, wortel. Niet zoals bij reguliere middelen waarbij de werkzame bestanddelen eruit gesplitst worden. Als het hele kruid gebruikt word dan komen er nog talloze andere, onbekende stoffen mee die ook hun steentje bijdragen aan genezing.

Vooral katten hebben baat bij deze geneeskunde, omdat veel andere vormen zoals aromatherapie niet geschikt zijn voor ze, katten zijn namelijk heel gevoelig. De kruiden kunnen op verschillende wijzen worden toegediend, als thee, aftreksel, gedroogt, als kompres, en dit kan zowel inwendig als uitwendig omdat het volledig natuurlijk is en onschadelijk. (hierbij moet wel de juiste kruiden gebruikt worden)

Wist u dat?
De paardenbloem de krachtigste ontgiftende plant is die er bestaat? Het zorgt voor een verbetering van lever en nieren, die er dan weer voor zorgen dat het gif snel word afgevoerd. In het maag-darmkanaal worden de gifstoffen 'gebonden' door de humuszuren die in de planten voorkomen, hierdoor kan het gif niet worden opgenomen, en word het afgevoerd via de ontlasting